Wat is de beste methode van daytraden?

Welke markt?

Er zijn legio markten waar je met daytraden aan de slag kunt. Aandelen, grondstoffen, valuta, onroerend goed, crypto currencies, indices, turbo producten etc. Te veel om op te noemen. Voor de daytrader speelt de volaliteit (beweeglijkheid) van die markten een belangrijke rol, omdat je dan in korte tijd meer geld kunt verdienen.

__________________________________________________________________________________

Let op: daar waar nu en in het vervolg gesproken wordt over geld verdienen, geldt natuurlijk ook dat er geld verloren kan worden als het fout gaat. Dit neem je altijd mee in je beslissingsproces bij het daytraden!

__________________________________________________________________________________

Er zijn daytraders, die in een mix van markten daytraden. Zij zoeken elke dag het voordeel van die markten en producten op, die de hoogste volaliteit laten zien. Om op die manier het beste rendement te maken. Het nadeel van deze methode is dat elke markt zijn eigen specifieke eigenschappen en variabelen kent, waardoor er vanwege de complexiteit fouten gemaakt kunnen worden. Het voordeel van bijvoorbeeld altijd in één en dezelfde markt te traden is dat je na jarenlange ervaring een enorme kennis hebt opgebouwd van die markt.

Welke strategie?

Swingtrading

Men voert een order in om te kopen of te verkopen als een vooraf bepaald punt in een grafiek bereikt wordt. Daarbij worden tevens de exit punten van de trade reeds vastgelegd bij een vooraf bepaald punt van gewenste winst of onverhoopt verlies. Dit is een minder actieve manier van daytraden en zal meer tijd kosten.

Scalpen

Scalpers zijn de meest actieve daytraders. Bij scalpen neem je een positie slechts heel kort in, soms zelfs maar enkele seconden. Of het nu gaat om een ‘gewone’ koop en verkoop (ook wel long en short gaan genoemd), een scalper gaat voor een kleine winst in hele korte tijd en gaat vervolgens weer door naar de volgende trade. Er kunnen wel honderden posities per dag ingenomen worden. Het nadeel van scalpen is dat je door de hoge frequentie meer kansen hebt op een groter verlies, waardoor de som van alle kleine winsten verloren gaat.

Flowtrading

Voor flowtraders geldt het adagium: ‘de trend is your friend’. De daytrader gaat op zoek naar posities waar flinke koersbewegingen te zien zijn. Het maakt dan niet uit of deze positief of negatief zijn, als ze maar significant zijn. Ook een flowtrader opent en sluit zijn positie snel, al is dat niet zo vaak en snel als de scalper. De trades die je maakt, zijn altijd met de richting van de markt mee. Daalt de koers, dan ga je short, stijgt die dan ga je long. Tegen de markt in bewegen zie je hier niet gebeuren.

Fading

Fading komt neer op het innemen van een tegengestelde positie, nadat een volatiele koers al geruime tijd in de richting van de markt is meegegaan. Het adagium voor deze traders is ‘sell high and buy low’. Men gaat er van uit dat de koers na een sterke beweging deels terugkeert naar een iets meer gemiddelde koers. Deze methode kan een goed rendement leveren, maar is meer risicovol. Daytraders dienen daarom over veel ervaring in technische analyse te beschikken.

Conclusie

De praktijk is veelzijdig maar ook weerbarstig

Welke markt of strategie je ook kiest, er bestaan geen waarheden of vaste gegevens in het beleggen aan de beurs, dus ook in het daytraden niet. Er zijn honderden technische indicatoren, die geen van allen 100% zekerheid bieden. De beurs verandert nu eenmaal voortdurend, iedere dag is anders. Wat gedurende dagen, weken of maanden bruikbare methodes zijn, kunnen niet meer toepasbaar zijn. 

Economisch nieuws is al lang niet meer maatgevend voor de koersen van de beurs. Door filters van de politiek, grote financiële instellingen, multinationals en media weten we alleen wat we mogen weten. En ergo, bijna elke dag opnieuw wordt de beurs gemanipuleerd door grote, kapitaal krachtige partijen, met als gevolg dat veel traders misleid worden en verliezen leiden.

Psychologische factoren

Ook psychologische factoren spelen een zeer belangrijke rol bij daytraden. Vooral onervaren traders hebben daar mee te maken. Daytraden gaat tenslotte om geld verdienen. En geld roept onverbiddelijk emoties op. Hebzucht, angst, eigenwijsheid en haantjesgedrag spelen een grote rol als het verkeerd gaat en wat tot grote verliezen kan leiden. 

En als het een keer of een aantal keer goed gaat, weet je het allemaal wel. Je hebt geen besef meer van de waarde van het geld, je ziet alles zonnig in en je kunt zelfs de beurs voorspellen! Dit zijn de juiste ingrediënten voor het opblazen van je rekening. Want hier geldt zeker: overmoed komt ten val. 

DE OPLOSSING

Als daytrader ben je een soort van zelfstandig ondernemer. En net als elke ondernemer heb je een businessplan nodig. In dat plan staat hoe je de markt in kaart brengt. Wanneer je in de markt gaat en wanneer absoluut niet. Wanneer je long of short gaat en je legt vast wanneer je winst of verlies gaat nemen. 

Maar ook bepaal je een aantal ‘Rules of Engagement’, die je iedere dag weer doorneemt voordat je gaat handelen. Ter vergelijking, als F-16 vlieger neem je ook een aantal Rules of Engagement voor elke vlucht weer door. Niet dat deze regels niet bekend zouden zijn bij de vliegers. Want dat zijn ze wel. Maar ze zijn zo belangrijk in gevaarlijke situaties, dat als je ze niet consequent toepast, het je leven kan kosten. Daar kun je niet aandacht genoeg aan geven.

De schending van de Rules of Engagement die gelden bij Daytraden kosten weliswaar niet je leven. Maar ze kunnen wel een grote aanslag plegen op je account. De Rules of Engagement hebben alles te maken met money management, risk management, discipline en geduld. 

Door consequent het businessplan en de Rules of Engagement toe te passen, is daytraden helemaal niet zo moeilijk meer. Natuurlijk zorgt de markt elke dag voor verrassingen, maar daarom is het ook zo’n leuke hobby om daar mee om te gaan. 

Met gemiddeld een rendement van 40%. Ik laat het jullie graag zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *